Recensies

Mare Liberum voor solisten koor en orkest

Componist Roel van Oosten laat Hugo de Groot swingen

Jubel oogstten componist Roel van Oosten en het Haags Toonkunstkoor vrijdag met de wereldpremière van Mare Liberum. Begrijpelijk, want het is een toegankelijk, contrastrijk werk. De koorpartij bleek de amateurzangers van Toonkunst op het lijf geschreven. Uitdagend maar niet te moeilijk. Dirigent Daan Admiraal leidde het geheel in goede banen en ontlokte het Residentie Orkest kleurrijk spel … In het 17e eeuwse Latijn (van Hugo de Groot) bleek onverwacht swingende muziek te schuilen … Op jazzy ritmes, begeleid door een lekker baslijntje of een dansende piano, zong het koor dat de zee van iedereen is. Tegen een achtergrond van over elkaar buitelende nootjes somde bariton Frans Fiselier de drie redenen voor een gerechtvaardigde oorlog op. En de leer van de vrede door recht werd gevierd met koperfanfares en een opzwepende dans. Zo licht klonk niet het hele stuk. De grote emoties scholen in het hart van de drie kwartier durende compositie. Het biedt de componist gelegenheid uit te pakken, met expressieve, filmische muziek die van de diepste afgronden via de verstilde grafakkers opsteeg naar hemelse hoogten”.

– Algemeen Dagblad, 14-12-2009


Hugo de Groots ‘Vrije Zee’ indrukwekkende muziek

Vijftig minuten boeiende en afwisselende muziek voor koor, solisten en orkest, die nu eens plakkatief  klonk, dan weer verstild en bezonken maar aldoor effectvol in een toegankelijk en eigentijds idioom…..Reeds eerder ondervond Van Oosten erkenning met op maat gemaakte composities voor (amateur)-koor met of zonder orkest, Met ‘Mare Liberum’  bevestigt hij nu niet alleen deze reputatie, hij bewijst ook een grootschalige opzet en de ’lange adem’ aan te kunnen.

– Trouw, 14-12-2009

Les Amours voor koor en orkest

Maar wat zal mij het meeste bijblijven? … Les Amours voor gemengd koor en orkest (1999) van de Nederlandse componist Roel van Oosten

Er zit veel gevoel in deze geraffineerde muziek en ik ben er zeker van dat het werk véél mensen raakt/zal raken, zowel uitvoerders als luisteraars. En dat valt nog niet zo gauw samen. Hoe dat komt? Door originaliteit binnen een tonaal kader, grote melodische aanwezigheid binnen de korte zinnen, ritmisch boeiend, goede ‘timing’ ( er staat geen maat teveel of te weinig, het aantal tekstherhalingen enz.) en vooral rijk harmonisch. Dat Roel van Oosten in Parijs gestudeerd heeft is verder hoorbaar in de prosodische opvatting, dynamische aanduidingen en orkestratie.

– Marijke Coghe, recensie Internationaal Koorfestival 2001


Erotische Liebesgedichte aus Holland; AGEC Kompositionspreis 2001 an Roel van Oosten

Der Kompositionspreis der Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände (AGEC) ging in diesem Jahr an den Niederländer Roel van Oosten. In der Riege der ausgezeichneten Komponisten ist er mit 43 Jahren der jüngste. Die Klänge, die Roel van Oosten zu Ronsards Liebesgedichte erfand, intensivieren das Flackern zwischen den Zeilen Ronsards und verströmen romantische Atmosphäre voller Lebensfreude und Sinnlichkleit. Dabei zeigt Van Oosten gespür für die Behandlumng der Stimme zum Nachzeichnen von Stimmungen und Empfindungen.

– Lied & Chor, August 2001

Variationes super Veni Creator Spiritus voor koor gelijke stemmen

“Wat al uit de partituur bleek, maar bij het beluisteren van het werk nog extra opvalt, is de fraaie combinatie van traditie en vernieuwing. Van Oosten houdt ons op deze manier voortdurend scherp. Daarnaast neemt hij melodische en harmonische wendingen uit een bepaalde variatie regelmatig mee naar een volgende, die van de eerdere in sfeer en karakter toch weer aanzienlijk verschilt. Variatie IX (Deo Patri sit) is in Van Oostens handen een flitsend betoog geworden, met Deo Patri sit als pingpongballetje dat voortdurend tussen de stemmen heen en weer wordt geslingerd. Vooral in deze variatie is ook de enorme speelsheid met de maatsoorten goed te horen”.

– Gregorius blad, juni 2007

 

Trois Chansons Parisiennes voor koor en orkest

Het onbetwistbare hoogtepunt van het concert was de wereldpremière van de Trois Chansons Parisiennes van Roel van Oosten, door koor en orkest. Van Oosten zette drie gedichten uit de cyclus ’Courir les rues’ van Raymond Queneau (1903-1976) op muziek, of liever, hij heeft ze omgezet in muziek. Het is meesterlijk hoe Van Oosten de muzikale ‘taal’ hanteert om duidelijk te maken, wat er gebeurt: je ziet en hoort de métro afremmen en tot stilstrand komen in de donkere gang (eerste gedicht). Het is bijna filmisch. De componist schuwt middelen als spreekkoor en fluisterstemmen niet, maar maakt er zeer functioneel en expressief gebruik van. Prachtige muziek!

– Leids Dagblad, 01-12-1986


Van Oosten’s Chansons Pariennes were the ideal ending. Witty, lively and approachable, these settings of Queneau poems about everyday live drew a vivid response from the choir and orchestra with an obvious, and heartening zest for music.

– Yorkshire Evening Press,  27-04-1987

Square voor orkest

Roel van Oosten schreef kleurrijke, fel-ritmische muziek waarin alle orkestgroepen mooi belicht worden. Dirigent Lawrence Renes had er goed de wind onder en wist de ingewikkelde maatsoorten precies te realiseren. Van Oosten componeerde een stuk dat recht-voor-zijn-raap klinkt en hij bewees ermee dat hij prima voor een groot laat-romantische orkestbezetting kan schrijven.

– Trouw, 24-01-1994


Square (1993) van Roel van Oosten, blijkt nergens een zoveelste, plichtmatige opdrachtcompositie van het Nederlands Studenten Orkest. Een fris stuk dus, verrassend qua vormgeving en met een heel precies luisterende ritmiek.

– De Gelderlander 21-01-1994


Een verrassing was het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde, lekker brutaal maar ook vaak zeer harmonieus klinkende Square van Roel van Oosten.

– Eindhovens Dagblad, 17-01-1994